Ognisko Ptasiej Grypy w powiecie lęborskim
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Lęborku, informuje, że na terenie powiatu lęborskiego stwierdzono pierwsze ognisko wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8. Ognisko zostało stwierdzone w stadzie drobiu przyzagrodowego, w miejscowości Janowiczki gm. Nowa Wieś Lęborska. Choroba charakteryzuje się nietypowym przebiegiem, a zmiany początkowo mogą się ograniczyć do spadku produkcji i zmniejszenia pobierania paszy. Istotne jest, aby zwrócić uwagę na każdy przypadek podwyższonej śmiertelności w stadach drobiu.
W związku z powyższym Powiatowy Lekarz Weterynarii w Lęborku prosi wszystkich hodowców drobiu na terenie Powiatu Lęborskiego o zachowanie ostrożności i wzmożoną czujność, aby nie dopuścić do powstania nowych ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków –HPAI. Na terenie Gminy Nowa Wieś Lęborska zostanie wyznaczony obszar zapowietrzony – w promieniu 3 km od ogniska oraz obszar zagrożony – w promieniu 10 km od ogniska choroby. Obszar zagrożony obejmie również Gminę Wicko oraz Gminę Miasto Lębork.
Zasięg obszarów zostanie podany w Rozporządzeniu Wojewody Pomorskiego, które ukaże się w najbliższych dniach w Dzienniku Urzędowym Województwa Pomorskiego.
Na obszarze obydwu obszarów urzędowi lekarze weterynarii niezwłocznie przeprowadzą kontrole wszystkich gospodarstw utrzymujących drób – zarówno komercyjnych jak i niekomercyjnych.
W gospodarstwach na obszarach zapowietrzonych:
Nakazuje się:
- uniemożliwienie kontaktu drobiu z dzikim ptactwem,
- uniemożliwienie kontaktu drobiu z dzikim ptactwem z ptakami utrzymywanymi w poszczególnych gospodarstwach,
- bezwzględne przestrzeganie zasad bioasekuracji przez osoby wizytujące dane gospodarstwo i w odniesieniu do środków transportu,
- prowadzenie przez posiadacza zwierząt wykazu osób wchodzących do gospodarstwa lub wychodzących z niego
- niezwłocznie informować o zwiększonej śmiertelności zwierząt utrzymywanych w gospodarstwie
Zakazuje się:
- wprowadzania do i z gospodarstw drobiu lub innych ptaków oraz ssaków;
- wywożenia lub rozrzucania nawozów naturalnych lub ściółki;
- zakaz przemieszczania z gospodarstw drobiu, w tym piskląt jednodniowych, drobiu odchowanego do rozpoczęcia nieśności, oraz produktów pochodzących od drobiu- w tym jaj konsumpcyjnych, mięsa
- zakaz organizowania targów, pokazów, wystaw drobiu i ptaków,
Odstępstwa od zakazu przemieszczania drobiu z obszaru zapowietrzonego:
Przemieszczenie takie odbywa się pod nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii. Miejscem przeznaczenia jest rzeźnia, drób musi być poddany natychmiastowemu uboju. Przemieszczenie poprzedzone jest badaniem klinicznym i w razie konieczności badaniem laboratoryjnym (zalecane), którego wyniki muszą być ujemne.
W gospodarstwach na obszarze zagrożonym:
Nakazuje się:
- uniemożliwienie kontaktu drobiu z dzikim ptactwem,
- uniemożliwienie kontaktu drobiu z dzikim ptactwem z ptakami utrzymywanymi w poszczególnych gospodarstwach,
- bezwzględne przestrzeganie zasad bioasekuracji przez osoby wizytujące dane gospodarstwo i w odniesieniu do środków transportu,
- prowadzenie przez posiadacza zwierząt wykazu osób wchodzących do gospodarstwa lub wychodzących z niego,
- niezwłocznie informować o zwiększonej śmiertelności zwierząt utrzymywanych w gospodarstwie.
Zakazuje się:
- wprowadzania do i z gospodarstw drobiu lub innych ptaków oraz ssaków;
- wywożenia lub rozrzucania nawozów naturalnych lub ściółki;
- zakaz przemieszczania z gospodarstw drobiu, w tym piskląt jednodniowych, drobiu odchowanego do rozpoczęcia nieśności, oraz produktów pochodzących od drobiu- w tym jaj konsumpcyjnych, mięsa,
- zakaz organizowania targów, pokazów, wystaw drobiu i ptaków,
Odstępstwa od zakazu przemieszczania drobiu z obszaru zapowietrzonego:
Przemieszczenie takie odbywa się pod nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii. Miejscem przeznaczenia jest rzeźnia, drób musi być poddany natychmiastowemu uboju. Przemieszczenie poprzedzone jest badaniem klinicznym i w razie konieczności badaniem laboratoryjnym (zalecane), którego wyniki muszą być ujemne.
Warunki znoszenia restrykcji w obszarach zapowietrzonym i zagrożonym.
- nie stwierdzono kolejnych ognisk choroby;
- upłynęło co najmniej 21 dni od daty zakończenia wstępnej dezynfekcji w ognisku choroby i do momentu przeprowadzenia badań we wszystkich gospodarstwach – obszar zapowietrzony;
- upłynęło najmniej 30 dni od daty zakończenia wstępnej dezynfekcji w ognisku choroby i do momentu przeprowadzenia badań we wszystkich gospodarstwach – obszar zagrożony.
ZALECENIA INSPEKCJI WETERYNARYJNEJ
Informacje dla przemysłowych producentów drobiu:
Zaleca się:
- rygorystyczne przestrzeganie zasad bioasekuracji na fermach;
- unikanie czyszczenia pomieszczeń wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek);
- ograniczenie przemieszczania się osób postronnych oraz zwierząt pomiędzy obiektami, w których przechowywana jest karma dla zwierząt a obiektami, w których bytuje drób;
- ograniczenie liczby osób obsługujących fermy do koniecznego minimum wraz ze sprawdzeniem czy osoby te nie utrzymują drobiu we własnych zagrodach;
- rozłożenie przed wejściami do budynków fermy drobiu mat nasączonych środkiem dezynfekcyjnym;
- założenie śluz dezynfekcyjnych w wejściach do budynków fermy drobiu;
- wprowadzenie zakazu wjazdu pojazdów na teren fermy, poza działaniami koniecznymi np. dowóz paszy, odbiór drobiu do rzeźni lub przez zakład utylizacyjny;
- obowiązkową dezynfekcję pojazdów wjeżdżających; rozłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdem i wejściem na teren ferm;
- sprawdzanie przez hodowców wpisów potwierdzających przeprowadzenie dezynfekcji środków transportu zwierząt, pasz i produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego przed ich wjazdem na teren fermy oraz ocena wizualna skuteczności udokumentowanych w/w zabiegów;
- obowiązek używania odzieży ochronnej przez wszystkie osoby znajdujące się na fermie, po wcześniejszym pozostawieniu odzieży własnej w szatni;
- wprowadzenie obowiązku przeprowadzania dokładnego mycia i dezynfekcji rąk przed wejściem do obiektów, w których utrzymuje się drób;
- aby pracownicy ferm drobiu nie mieli kontaktu z innym ptactwem np. kurami, gołębiami;
- niezwłoczne informowanie powiatowych lekarzy weterynarii o zaobserwowaniu u drobiu niepokojących objawów , mogących sugerować wystąpienie w stadzie choroby zakaźnej;
- zgłaszanie w powiatowych inspektoratach weterynarii zamiaru przywozu drobiu w ramach handlu wewnątrzwspólnotowego, z 24-godzinnym wyprzedzeniem.
Informacje dla drobnotowarowych hodowców drobiu-chów przyzagrodowy
Zaleca się:
- nie pojenia drobiu wodą pochodzącą ze zbiorników, do których mają dostęp dzikie ptaki;
- przechowywanie paszy, w tym zielonki, w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem;
- unikanie czyszczenia kurników wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek);
- zgłaszanie lekarzowi weterynarii, wójtowi, burmistrzowi, i innym organom władzy lokalnej zaobserwowanego spadku nieśności lub nagłych, zwiększonych padnięć drobiu;
- po każdym kontakcie z drobiem lub ptakami dzikimi umycie rąk wodą z mydłem;
- wydzielenie odzieży używanej przy czynnościach związanych z obsługą drobiu;
- osobom utrzymującym drób w chowie przyzagrodowym, aby nie były zatrudniane w przemysłowych fermach drobiu (a w takich przypadkach zachowanie ostrożności i zasad bezpieczeństwa biologicznego).
Nieprzestrzeganie wymienionych wyżej zaleceń może powodować wzrost zagrożenia chorobą oraz konsekwencje prawne.
W przypadku podejrzenia wystąpienia objawów wysoce zjadliwej grypy ptaków należy skontaktować się z:
Powiatowym Lekarzem Weterynarii w Lęborku
ul. Weterynaryjna 1, 84-300 Lębork
tel.: 59 862 21 80, fax: 59 862 21 01,
e-mail: piwlebo@gdansk.wiw.gov.pl